news

Bouw van de energie opwekkende gymzaal op Heijplaat vandaag van start

Wednesday 02 June 2021

Hiermee krijgt Heijplaat een sportzaal met een biobased en demontabele constructie. De gymzaal wordt een gezond sportgebouw. Een plek met goed daglicht, prettige akoestiek en natuurlijke materialen. Door zijn multifunctionele karakter zijn alle wijkbewoners er welkom!

De gymzaal maakt onderdeel uit van de nieuwe, groene woonwijk ‘Het Verborgen Geheim’, gelegen tussen de stoere Heysehaven en de Eemhavenweg. Het tuindorp Heijplaat, een rijksbeschermd stadsgezicht, bevindt zich in een indrukwekkende transitiefase. Na sluiting van de werf is vanaf 2004 ingezet op revitalisering van het gebied. Doel is het creëren van een aantrekkelijk multifunctioneel wijkcluster waar nieuwe inzichten op het gebied van duurzame energie en klimaatbestendigheid worden toegepast. De nieuwe gymzaal sluit daar op aan. Het is namelijk niet alleen een gymzaal. Het is een nieuw herkenningspunt binnen de wijk dat een maatschappelijke rol zal gaan vervullen. Het gebouw brengt de wijkbewoners samen en maakt dat zij makkelijk met elkaar activiteiten kunnen organiseren. Door het vergrote entreegebied binnen kan deze namelijk als bijeenkomstruimte dienst doen.

Duurzaam karakter

Wij kozen voor een duurzame, demontabele houten constructie. Natuurlijke materialen dragen bij aan een gezonde sportomgeving en verkleinen de milieu-impact. Én de zichtbaarheid zorgt voor bewustwording bij de gebruikers. Een fysiek voorbeeld van duurzame bouwmethoden. Daarmee sluit het gebouw goed aan bij het duurzame karakter van de hele wijk.

Het gebouw is zo compact mogelijk gehouden voor een optimale footprint. En om materiaalgebruik te reduceren. Zo is er meer ruimte voor extra groen wat een positieve bijdrage levert aan de klimaatadaptatie. Minder verharding is namelijk goed voor de infiltratie van het regenwater. De GPR-score zal boven de 9,0 uitkomen

Succesvolle samenwerking

Het Design & Build team bestaat uit LIAG architecten en bouwadviseurs, bouw- en aannemingsbedrijf Meerbouw Rotterdam, Bouwadviesbureau van der Ven, Martinu elektrotechniek en Van Dorp voor de werktuigbouwkundige installaties. Dit team heeft zich al eerder bewezen in een succesvolle samenwerking. Zo werkten zij samen voor de uitbreiding van het Excelsior stadion en de uitbreiding en renovatie van IKC De Leister Igge in Opeinde. Het eerste gasloze en energieneutrale kindcentrum van Nederland in een bestaand gebouw.

In november staat vooralsnog de oplevering gepland. In het nieuwe jaar zal de gymzaal in gebruik worden genomen.

Related cases

You might find this interesting too

Ready for some happiness in your mailbox?

yes please