Nachrichten

Eerste sportzaal met een bio-based en demontabele constructie

Dienstag 24 November 2020

In een Design & Build constructie hebben wij de tender gewonnen van de gymzaal Heijplaat in Rotterdam. Samen met Meerbouw Rotterdam, Bouwadviesbureau van der Ven, Martinu en Van Dorp maakten wij het winnend schetsontwerp voor deze energie opwekkende en onderhoudsvriendelijke gymzaal. En? Het is voor ons de eerste gymzaal met een houten, demontabele constructie die wij gaan realiseren. Hier zijn wij bijzonder trots op. Het team heeft zich al eerder bewezen in een succesvolle samenwerking. Wij werkten samen voor de uitbreiding van het Excelsior stadion en de uitbreiding en renovatie van IKC De Leister Igge in Opeinde. Het eerste gasloze en energieneutrale kindcentrum van Nederland in een bestaand gebouw.

De gymzaal maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling ‘Het Verborgen Geheim’, gelegen tussen de stoere Heysehaven en de Eemhavenweg. Deze nieuwe groene woonwijk ligt op Heijplaat. Dit rijksbeschermde stadsgezicht is in de jaren ’10 van de vorige eeuw ontwikkeld door de directeur van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), de heer van Gelder. Speciaal aangelegd voor de werknemers van de RDM, zodat zij dicht bij hun werk woonden en hen de (toen nog) lange reis vanuit Rotterdam bespaard bleef. Heijplaat ligt zuidelijk van de Nieuwe Maas en wordt omringd door de Eemhaven in het westen en de Waalhaven in het oosten.

Heijplaat bevindt zich in een indrukwekkende transitiefase. Na sluiting van de werf is vanaf 2004 ingezet op revitalisering van het gebied. Doel is het creëren van een aantrekkelijk multifunctioneel wijkcluster waar nieuwe inzichten op het gebied van duurzame energie en klimaatbestendigheid worden toegepast. Met onze nieuwe gymzaal sluiten wij daar op aan.

Meerwaarde voor de wijk

Het industriële karakter van Heijplaat en de gedachte achter de voormalige tuindorpen zijn twee belangrijke uitgangspunten voor de nieuwe gymzaal. Het is niet alleen een gymzaal, het is een nieuw herkenningspunt binnen de wijk. Doel? Een meerwaarde vormen voor de omwonenden zodat het een belangrijke rol gaat spelen in de sociale structuur.

Het basisonderwijs maakt alleen tijdens schooluren gebruik van de gymzaal. Daarom keken we of de gymzaal niet breder ingezet kon worden. Niet alleen in functioneel opzicht om de zaal in de avonden en weekenden te verhuren aan sportverenigingen. Maar vooral om de gymzaal een maatschappelijke rol van betekenis te laten vervullen. Daarom vergrootten we het entreegebied en voorzien we deze van een afsluitbare pantry. Zo kan dit gedeelte ook dienstdoen als bijeenkomstruimte of workshopruimte. Het gebouw verbindt de wijkbewoners en maakt dat zij nieuwe kansen zien om met elkaar activiteiten te organiseren.

Duurzaam karakter


De gymzaal wordt een gezonde werk- en leeromgeving. Een plek met goed daglicht, uitstekende akoestiek en natuurlijke materialen. Geen hoofdpijn of vermoeidheidsklachten meer bij docenten en leerlingen. Wij ambiëren in de uitwerking boven een GPR-score van 9,0 uit te komen. De keuze voor een duurzame, demontabele houten constructie komt voort uit meerdere aspecten. Natuurlijke materialen dragen bij aan een gezonde werk- en leeromgeving en verkleinen de milieu-impact. Én de zichtbaarheid zorgt voor bewustwording bij de gebruikers. Een fysiek voorbeeld van duurzame bouwmethoden. Daarmee sluit het gebouw goed aan bij het duurzame karakter van de hele wijk.

Wij gaan snel starten met het vervolgtraject. In nog geen jaar tijd, in november 2021, staat de feestelijke opening al gepland.

Team Design & Build

architect en bouwadvies: LIAG


bouwkundige aannemer: Meerbouw Rotterdam

adviseur constructies: Bouwadviesbureau van der Ven

adviseur installaties E: Martinu

adviseur installaties W: Van Dorp

Verwandte Projekte

Das könnte Sie auch interessieren

Regelmäßiges Glück in Ihrem Briefkasten?

gerne