agenda

Building to heal: new architecture for hospitals

Expositie

donderdag 23 mei 2024

Deze tentoonstelling toont de opkomst én het succes van het concept ‘healing architecture’ in het ontwerp van ziekenhuizen. Het gaat niet langer meer over uitsluitend efficiency en doelmatigheid, maar vooral over het welzijn van de patiënten, hun familie en de zorgprofessionals. Zo ook in het ontwerp van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Hoe draagt de architectuur bij aan het herstel? Het kinderoncologisch centrum is uitgerust met ouder-kindkamers met balkon. Dit creëert als het ware een thuis; met een eigen ruimte voor het zieke kind en ernaast die van de ouders. Je kunt er met elkaar zijn, en er de rust of de privacy opzoeken door de schuifwand te sluiten. Het belang van het kind en het gezin staat immers voorop. Het ontwerp ondersteunt het gewone gezinsleven, en stimuleert de sociale en lichamelijke ontwikkeling van het kind tijdens de ziekteperiode.

De tentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 7 september 2024 in Vorarlberger Architektur Institut (vai) in Dornbirn (AT). Naast het Prinses Máxima Centrum, worden hier nog twaalf andere, internationale casestudies gepresenteerd.

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op