agenda

Fietstour Dag van de Architectuur Den Haag

Door de ogen van... LIAG

Met: Erik Schotte

zaterdag 15 juni 2019 | 11:15 - 13:45

Zaterdag 15 juni is de Dag van de Architectuur. Samen met HaAC organiseren wij een fietstour langs karakteristieke LIAG projecten in Den Haag. Hoogtepunten uit de beginjaren van de hand van Dirk Roosenburg én uit onze recentere jaren. We kijken niet alleen naar het exterieur, natuurlijk nemen we een kijkje van binnen. Een rondleiding door het oude KLM Hoofdkantoor en het voedingscentrum staat op het programma. Tourgids is Erik Schotte (directie en architect LIAG) die vanuit zijn persoonlijke binding met de Haagse stad een toelichting zal geven op de gebouwen. Wat kenmerkt de gebouwen van LIAG? Wat is de context met de stad? Hoe creëer je architectuur van geluk? Lees hier het programma of meld je aan.

Fietstocht start om 11:15 uur
Fietstocht duurt ongeveer 2,5 uur
Maximaal 30 deelnemers
Inschrijven verplicht via de website van DvdA Den Haag

Kosten: gratis!

startpunt: voormalige Amerikaanse ambassade, Lange Voorhout 102, Den Haag

Neem je eigen fiets mee

100 JAAR Liefde, Innovatie, Architectuur en Geluk
Dit jaar vieren wij ons honderdjarige jubileum. Al een eeuw lang zijn wij toegewijd aan het realiseren van duurzame gebouwen. Toekomstbestendige gebouwen, die zich gemakkelijk laten aanpassen en daardoor uitnodigen tot lang gebruik. Gezonde gebouwen, die mensen uitdagen het beste uit zichzelf te halen.

LIAG is in 1919 opgericht door Dirk Roosenburg, tijdgenoot van architecten als Dudok, Oud en Rietveld. Zijn visie was niet anders dan die van LIAG vandaag: gebouwen ontwerpen die mensen gelukkig maken en waarde toevoegen aan de maatschappij. Veel van zijn gebouwen zijn inmiddels rijksmonument, waaronder het voormalig hoofdkantoor van Philips en de Lichttoren in Eindhoven en het Apollo House in Amsterdam.

Ook Den Haag kent vele gebouwen die door LIAG zijn gemaakt: villa Windekind, het voormalige Hoofdkantoor KLM (nu Plesmangebouw) en het Provinciehuis. Recentere projecten zijn o.a. de Veiligheidspost Laakhaven, ROC Mondriaan en het Voedingscentrum. In totaal zijn er wel meer dan 30 projecten in de hofstad gerealiseerd.

Wat is de Dag van de Architectuur?
De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Sinds 1986 is de Dag van de Architectuur een landelijk fenomeen dat een groot aantal bezoekers trekt. Veel dorpen en steden stellen bijzondere gebouwen open en bieden een programma lezingen, debatten, tentoonstellingen, films en excursies. Plaatselijk geeft iedere stad of regio het programma een eigen invulling.

De Dag van de Architectuur toont iconische gebouwen en wat architectuur kan doen voor de kwaliteit van onze leefomgeving in de steden, dorpen en regio's. Architectuur en stedenbouw spelen een belangrijke rol in de oplossing van grote sociaaleconomische en ruimtelijke vraagstukken. Denk hierbij aan democratisering en participatie, de verduurzaming van stad en samenleving en een gezonde verstedelijking.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag